Svi Lukačevi tenderi!

11 juna, 2021

D. G.

Prostor za Vaš oglas

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač prošle godine budžet je probio za 3,6 miliona KM, ali se nije mnogo potresao – od mnogih na tenderima direktno sklopljenih poslova od početka ove godine četiri vrijedna ukupno 23.509 KM. Kupovao je čizme, stolice sa rukonaslonima, grmlje… I, nivelisao teren.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske potrošilo je 3,6 miliona KM više od plana za 2020. Godinu na drugu fazu izgradnje Centra za obuku u Zalužanima koja je trebalo da bude završena tek ove godine. Planom javnih nabavki ovog ministarstva za 2020. godinu, planirane su nabavke ukupne procijenjene vrijednosti 12.517.264 KM bez PDV-a. Međutim, kako je utvrdila Glavna služba za reviziju RS, MUP je prošle godine proveo nabavke i zaključio ugovore vrijednosti 15,5 miliona maraka. Razlika od 3,6 miliona u planiranim i realizovanim nabavkama u prošloj godini odnosi na drugu fazu radova na objektu Internata u Zalužanima, iako su ti poslovi trebali biti izvršeni tek u 2021. godini.

Bila je ovo jedna od medijski, a naročito institucionalno slabo propraćenih informacija iz polovine aprila ove godine. Ministar Dragan Lukač zacrtao je da novcem građana u potpunosti u stvarnost pretvori sva svoja namaštavanja kada je u pitanju MUP-ov internat nadomak Banjaluke. Milionsko probijanje budžeta nije ga naročito uzdrmalo, a od mnogih na tenderima direktno sklopljenih poslova od početka ove godine četiri vrijedna ukupno 23.509 KM bez uračunatog poreza na dodatu vrijednost posebno su zanimljiva.

Vrijednost nabavki procijenio je do zakonske granice za direktno sklapanje ugovora (6.000 KM), prstom uperio u firme koje želi unutar ograde Centra za obuku i podijelio budžetska sredstva.

Po navici, za Žandarmeriju je taktičke čizme kupovao u “KM Tradeu” Kadrije Kolića, advokata Fahrudina Solaka, koji je od Federalne uprave Civilne zaštite, diskutabilnim nabavkama, napravio specijalnu jedinicu za sve i ništa, a i jedan je od glavnih aktera milionske afere “respiratori”. Lukač je Koliću platio 5.975 KM i ugovor potpisao 25. januara. Ministru ovo nije prvi put da namješta tendere i direktno posluje sa advokatom. Crteže uniformi za potrebe MUP-a prilagao je uz tenderske dokumentacije. Baš ovakve specifikacije ispunjavala je Kolićeva firma, a u njenu kasu samo ovakvim nabavkama slilo se gotovo 10 miliona KM, bez obzira na upozoravanja javnosti na nezakonite postupke.

Oko sokolovo prvog specijalca u RS ne trpi nesavršenosti. Za kancelarije su mu bile potrebne “stolice sa rukonaslonima”, a baš takve kakve želi ima samo “Grafo-Komerc”. Cijena – 5.754 KM u ugovoru potpisanom 26. januara.

Ni kosine u Centru za obuku ne smiju da “bodu u oči”. Pogrmljavanje, u vrijeme kada sve više građana ostaje bez posla i umire usljed pandemije, Lukač, kroz direktni sporazum, plaća 5.980. “Megafloreks” je odabrao 29. januara.

Uz pogrmljavanje ide i nivelisanje terena u internatu. Sa firmom “UNIJATM” 8. februara potpisao je ugovor od 5.800 KM.

Iako je u planu javnih nabavki za 2021. godinu naveo i ono što će nabavljati direktno po cijeni do 6.000 KM bez uračunatog PDV-a, nijedna od ove četiri nije bila spomenuta u tabeli. Građanima čiji je npovac potrošio, ministar Lukač nije predočio ni realizacije ugovora. Da li je roba stigla i da li su usluge pružene – nikome, osim njemu, nije poznato.

Prostor za Vaš oglas

0 %s Comments

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.