Zbog loseg napretka u vladavini prava, Srbija nije otvorila nova poglavlja u pregovorima sa EU!

12 juna, 2021

D. G.

Prostor za Vaš oglas

Zemlje članice EU nisu dale zeleno svjetlo za otvaranje novih poglavlja, odnosno klastera, u pregovorima sa Srbijom u junu, ali su se dogovorile o održavanju međuvladine konferencije 22. juna na kojoj će biti predstavljena nova metodologija pregovora i naredni koraci u procesu, saznaje RTS u diplomatskim izvorima u Briselu.

Znatan broj zemalja članica nije dao saglasnost za otvaranje klastera tri i četiri, ocjenjujući da Srbija, uprkos nekim pomacima, nije dovoljno napredovala, prije svega u oblasti vladavine prava.

Kao kompromisno rješenje, usvojena je odluka da sa Srbijom 22. juna bude održana politička “eksplanatorna” međuvladina konferencija, kao znak podrške Beogradu da nastavi sa reformama koje bi vodile mogućem otvaranju poglavlja na nekoj sljedećoj međuvladinoj konferenciji.

Tanjug saznaje da će na međuvladinoj konfrenciji u Luksemburgu Srbiju predstavljati ministar za evrointegracije Jadranka Joksimović, dok bi sa EU strane trebalo da bude pristuno više ministara zemalja članica, komesar za proširenje EU Oliver Varhelji i šef diplomatije Žozep Borelj.

Prema novoj metodologiji proširenja, poglavlja su grupisana u šest tematskih cjelina ili klastera. Klaster četiri, čije je otvaranje najavljivano, obuhvata četiri poglavlja: o transportnoj politici, energetici, životnoj sredini i transevropskim mrežama.

Srbija je pregovore o članstvu u EU započela u januaru 2014. godine.

Od ukupno 35 poglavlja, do sada je otvoreno 18, a privremeno su zatvorena dva.

Prostor za Vaš oglas

0 %s Comments

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Najnoviji članci

Kategorije

Prostor za Vaš oglas