Jonshon se sukobio sa liderima EU!

13 juna, 2021

D. G.

Prostor za Vaš oglas

Premijer Boris Johnson sukobio se s liderima Evropske unije, upozoravajući ih da bi Velika Britanija mogla suspendovati dijelove sporazuma o Brexitu ako ne bude riješen spor oko pravila trgovine robom koja se izvozi u Sjevernu Irsku.

Johnson je u subotu rekao da bi Britanija mogla djelovati jednostrano ukoliko blok ne pristane na kompromis kada trenutni “grace period” koji reguliše trgovinu u regiji ističe 30. juna. Ako ne bude pronađeno pragmatično rješenje za olakšanje protoka robe, tada će uraditi “sve što je potrebno”, rekao je Johnson.

Prema uvjetima sporazuma o Brexitu, Sjeverna Irska – za razliku od ostatka Ujedinjenog Kraljevstva – ostala je pod carinskim pravilima i pravilima jedinstvenog tržišta EU kako bi izbjegla stvaranje vidljive granice s Irskom Republikom.

“Mislim da ako se protokol nastavi primjenjivati na ovaj način, onda se očito nećemo ustručavati pozvati na član 16”, rekao je Johnson na marginama samita G7 kojem je domaćin ovog vikenda.

“Razgovarao sam danas s nekim našim prijateljima, koji izgleda pogrešno razumiju da je Velika Britanija jedna zemlja, jedinstvena teritorija”, rekao je Johnson dodavši: “Samo im to moram utuviti u glavu”.

Argument riskira da zasjeni Johnsonove pažljivo postavljene planove za prvo okupljanje lidera sedam glavnih ekonomija od početka pandemije. Britanski lider želi da se samit usredotoči na akciju za borbu protiv koronavirusne krize u svijetu u razvoju i konkretne korake za borbu protiv klimatskih promjena.

Eskalacija slijedi nakon niza očito napetih sastanaka s njegovim evropskim kolegama. Zvaničnici EU potvrdili su da postoji veliko neslaganje iza zatvorenih vrata, što je sad postalo javno.

Sa svoje strane, EU je zaprijetila odmazdom ako britanska vlada prekrši uvjete sporazuma.

“Zaista bih se nadao da se neće dogoditi trgovački rat između UK i EU i zaista mislim da bih, uz sve mogućnosti dijaloga, bio iznenađen ako bismo završili s trgovačkim ratom između UK i EU,” rekao je direktor Svjetske trgovinske organizacije Ngozi Okonjo-Iweala dodavši da je “to preskupo za obje strane”.

Jedan zvaničnik EU upoznat s raspravama rekao je da, iako će trebati pronaći pragmatično rješenje, bilo bi pogrešno da Velika Britanija pretpostavlja da će 27-člani blok jednostavno zaboraviti na protokol. Drugi zvaničnik EU rekao je da je retoriku potrebno ublažiti i da su države članice usklađene.

Član 16. omogućava bilo kojoj od strana da interveniše i obustavi dijelove dogovora ako primjena protokola stvara “ozbiljne ekonomske, društvene ili ekološke poteškoće”.

Prostor za Vaš oglas

0 %s Comments

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Najnoviji članci

Kategorije

Prostor za Vaš oglas