Dodiku urucen orden Republike Srbije!

29 juna, 2021

D. G.

Prostor za Vaš oglas

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas u Beogradu uručio je Miloradu Dodiku Orden Republike Srbije, najveće priznanje ove države.

Ceremonija uručivanja Ordena Republike Srbije na velikoj ogrlici upriličena je u 12 sati, u Palati Srbije, povodom Vidovdana.

Dodik je odlikovanje dobio, kako su kazali na ceremoniji, zbog izuzetnih zasluga u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Bosne i Hercegovine, naročito Republike Srpske kao entiteta BiH.

Ovaj orden je ustanovljen 26. oktobra 2009. godine, a prvi put uveden i dodijeljen 2010. godine. Dodjeljuje se predsjednicima država i vlada za naročite zasluge koje učine za ovu srpsku državu i njen narod.

Do sada su ovo priznanje primili predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin, Narodne Republike Kine Xi Jinping, nekadašnji predsjednik Kazahstana Nursultan Nazarbayev i patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril.

Orden Republike Srbije rad je autora Mitra Petkovića i sastoji se od ogrlice, ordenskog znaka i zvijezde. Ogrlica je sačinjenja od 19 dijelova – stilizovanih predstava krsta, nemanjićkog orla i akantusa, simbola pravednika u raju. Na ogrlici se nosi ordenski znak, odnosno krst s grbom Srbije u središtu.

Prostor za Vaš oglas

0 %s Comments

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Najnoviji članci

Kategorije

Prostor za Vaš oglas