EU porucila da ce saradjivati sa talibanima!

18 avgusta, 2021

D. G.

Prostor za Vaš oglas

EU će sarađivati sa vladom Avganistana nakon povratka talibana samo ako poštuju osnovna ljudska prava, uključujući žene, i ako spriječe da teroristi koriste avganistansku teritoriju, rekao je šef spoljne politike bloka Žozep Borelj.

“Saradnja sa bilo kojom budućom vladom Avganistana biće uslovljena mirnim i inkluzivnim dogovorom i poštovanjem osnovnih prava svih građana, uključujući žene, omladinu i pripadnike manjina, kao i poštovanjem međunarodnih obaveza Avganistana, borbom protiv korupcije i sprečavanjem da teritoriju koriste terorističke organizacije”, rekao je on u saopštenju.

Saopštenje je uslijedilo nakon vanrednog sastanka ministara spoljnih poslova EU.

Ocjenjujući da se situacija u Avganistanu pogoršava on je rekao da će EU nastaviti da pruža pomoć narodu Avganistana.

Borelj je pozvao sve aktere da omoguće nesmetan pristup humanitarne pomoći ženama, muškarcima i djeci u nevolji, uključujući veliki broj raseljenih lica.

“EU poziva talibane da poštuju svoje obaveze prema međunarodnom humanitarnom pravu u svim okolnostima. EU će, takođe, poštovati susjede Avganistana u ovoj situaciji kada se može očekivati priliv izbjeglica i migranata”, rekao je on.

Borelj je naglasio da su talibani dobili rat i prema tome sa njima se mora sarađivati i Brisel će prihvatiti vlast Avganistana onakva kakva ona jeste.

“Borba protiv Al kaide u Avganistanu bila je uspješna, ali izgradnja države nije i mi moramo priznati i svoje greške”, istakao je Borelj.

Prostor za Vaš oglas

0 %s Comments

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Najnoviji članci

Kategorije

Prostor za Vaš oglas