Erdogan porucio da ce saradjivati sa talibanskom vlasti u Afganistanu!

19 avgusta, 2021

D. G.

Prostor za Vaš oglas

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je poručio da je njegova država, kako je rekao, otvorena za saradnju sa talibanskom vlašću u Afganistanu.

Prema njegovim riječima, cijeni talibanske umjerene izjave i obećanje da neće vladati onako kako su vladali u prošlosti. Naglasio je da Turska nastoji održati kontrolu nad Međunarodnim aerodromom “Hamid Karzai” u Kabulu.
“Mi planove pravimo u skladu s novom realnošću na terenu te nastavljamo pregovarati u skladu s tim”, izjavio je.

Prema pisanju turskog dnevnog lista Daily Sabah, talibani umjerenim izjavama, kao što je ona da će poštivati prava žena, pokušavaju dobiti međunarodno priznanje.

“Mi smo otvoreni za saradnju. Bili su vrlo oprezni u odnosima sa Turskom i nadam se da će tako ostati”, rekao je Erdogan.

Osvrnuo se i na na tvrdnju predsjednika vodeće opozicione Republikanske stranke (CHP) Kemala Kilicdaroglua, a to je da su se on i američki predsjednik Joe Biden već dogovorili kako treba postupati prema afganistanskim izbjeglicama. Istakao je da je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Turskoj već odbacila ovaj navod te da Kilicdaroglu treba “dokazati ovaj navod ili izviniti mu se”.

Prostor za Vaš oglas

0 %s Comments

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Najnoviji članci

Kategorije

Prostor za Vaš oglas