BDP u BiH manji za 660 miliona eura!

3 septembra, 2021

D. G.

Prostor za Vaš oglas

Bosna i Hercegovina je prošle godine prvi put u deceniji zabilježila pad bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Naime, prema najnovijim objavljenim podacima Eurostata, Agencije za statistiku EU, BDP BiH u prošloj godini je iznosio 17,38 milijardi evra, dok je godinu dana ranije bio 18,04 milijarde evra, što je za oko 660 miliona evra manje nego 2019. godine. Prethodne, 2018. godine BDP je porastao za skoro milijardu evra, dok je posljednji zabilježeni pad BDP-a BiH zabilježen 2012. u odnosu na 2011. godinu, kada je pad bio nešto manji – od oko sto miliona evra. Takođe, ako je vjerovati evropskoj statistici, BDP u protekloj deceniji u BiH porastao je za  više od trećinu.

Prema ovim podacima, Srbija je jedina zemlja u regionu i tek nekoliko zemalja u Evropi koja je tokom pandemije zabilježila rast BDP-a. Naime, prošle godine, prema podacima EU, Srbija je proizvela robe i usluga u vrijednosti od 46,46 milijardi evra, dok je prethodne, 2019. godine BDP Srbije iznosio 45,97 milijardi evra. Iz ovih podataka vidi se da je BDP Srbije veći od BiH za čak 29 milijardi evra. Pritom, međutim, treba imati na umu i to da Srbija ima dvostruko više stanovništva od BiH, ako ne računamo samoproglašeno Kosovo. I kada se ovi podaci uzmu u obzir, opet je BDP Srbije značajno veći u odnosu na BiH.

Albanija je, prema podacima Eurostata, prošle godine imala BDP od 13 milijardi evra, ali ako se uzme BDP po glavi stanovnika, Albanija ima oko 4.500 evra, dok BiH ima oko 5.200 evra, što je i dalje značajno bolje.

Međutim, u odnosu na Hrvatsku, koja je prošle godine imala BDP od 49,28 milijardi evra, može se reći da ta zemlja stoji znatno bolje od bilo koje druge zemlje na zapadnom Balkanu. Njen BDP po glavi stanovnika iznosi 12.225 evra, što je oko dva i po puta više nego BiH, i dvostruko više od Srbije, koja ima BDP od 6.600 evra.

Ipak, pravi evropski šampion je njemačka ekonomija, koja je prošle godine zabilježila BDP od vrtoglavih 3.367 milijardi evra, što je za čak 187 puta više od BiH. Ili drugačije rečeno, njemačka ekonomija za jedan dan zaradi koliko cijela BiH za šest mjeseci. Ako se uzme cijeli region, ona je jača za više od 40 puta. Ta ekonomija je zbog pandemije izgubila oko 100 milijardi evra, ili koliko sve zapadnobalkanske ekonomije vrijede.

Ako se uzme BDP EU sa 27 zemalja članica, prošle godine je on iznosio 13.348 milijardi evra, ili oko 30.000 evra po glavi stanovnika. Njemački udio u ekonomiji EU iznosi oko 24 odsto, što je čini daleko najjačom ekonomijom evropskog bloka.

Ipak, ako je suditi prema podacima Evropske komisije i Međunarodnog monetarnog fonda, BiH može očekivati lagani oporavak ekonomije i vraćanje na staro ukoliko ne bude bilo novih problema zbog korone.

Endrju Džuel, stalni predstavnik MMF-a u BiH, za “Nezavisne” je rekao da je upravo korona najveći faktor neizvjesnosti kada se radi o mogućnosti oporavka i rasta bh. BDP-a.

Naglasio je da je MMF očekivao porast od tri odsto u odnosu na prošlu godinu, ali da će se precizni podaci moći saznati tek na jesen, za kada planiraju izdavanje nove procjene.

“Zbog kovid situacije postoji rizik da se stanje može pogoršati, posebno što će tokom hladnijeg perioda ljudi više boraviti u zatvorenom”, rekao je on.

Inače, ako se gleda prema entitetima, prema podacima Zavoda za statistiku RS, RS je prošle godine imala oko 6.000 evra po glavi stanovnika, što iznosi oko 35 odsto ukupnog BDP-a. Ako se uzme u obzir populacija može se reći da RS i FBiH imaju podjednaku ekonomsku moć.

Prostor za Vaš oglas

0 %s Comments

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Najnoviji članci

Kategorije

Prostor za Vaš oglas